کارت بازرگانی چیست؟
برای اخذ کارت بازرگانی لازم است تا تعریفی از کارت بازرگانی داشته باشیم، کارت بازرگانی در تعریفی واضح، نوعی مجوز است که اشخاص حقوقی و حقیقی اجازه دریافت آن را دارند. با دریافت این کارت می توانند در زمینه صادرات و واردات به فعالیت در سطح بین المللی بپردازند.
بر اساس مقررات و قوانین موجود ، همه ی کارت های بازرگانی مطابق با همان مقررات و قوانین صادر می شوند. از نظر اعتبار زمانی ، تاریخ اعتبار کارت های بازرگانی یک سال است. با ارائه مدارک لازم می توانید پس از مدت مذکور اقدام به تمدید کارت بازرگانی خود نمایید.
ممکن است که با داشتن این کارت ، نهادهای ذیربط و مربوطه به دلایل مختلفی مانند تخطی از قوانین و مقررات آن را ابطال کنند. این موضوع جزء یکی از شرایط دریافت کارت بازرگانی است.
نکته مهم این است که علاوه بر افراد حقیقی مانند تجار و افراد صادرکننده ، اشخاص حقوقی نیز مانند شرکت های تولیدی و شرکت های دیگر نیز می توانند اقدام به دریافت این کارت نمایند.
انواع کارت بازرگانی
کارت بازرگانی انواع مختلفی دارد، بنابراین شرایط گرفتن کارت بازرگانی نیز برای هر کدام از آنها متفاوت است. در واقع ، کارت بازرگانی بر اساس نوع آن تقسیم بندی می شود. یکی براساس نوع فعالیتی که از طریق آنها میتوان انجام داد و دیگری براساس حقیقی یا حقوقی بودن کارت است.
با این حال، مهمترین و اصلیترین نوع آنها کارت بازرگانی اشخاص حقیقی است.
مهم ترین انواع کارت بازرگانی شامل موارد زیر است:
کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
از این کارت بازرگانی بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی نیاز به واردات مواد اولیه جهت تولید محصول دارند ، استفاده می کنند. آن ها همچنین قصد دارند که خود به صورت مستقل محصولاتشان را صادر کنند. این دسته از فعالیت اقتصادی میتوانند کارت بازرگانی صنعتی دریافت کنند که شرایط گرفتن کارت بازرگانی در این حالت با کارت تجاری متفاوت است.
کارت بازرگانی خدماتی
برخی دیگر از کسبوکارها نیز که دارای مجوز سرمایهگذاری و فعالیت در یک حوزه خاص بوده و نیازمند واردات برخی اقلام اولیه در حوزه فعالیت خود هستند، میتوانند این نوع کارت را دریافت کنند. این کارت همانند کارت صنعتی بوده و تنها زمینه فعالیت آنها متفاوت است.
کارت بازرگانی شرکتهای تعاونی
این کارت مربوط به فعالین شرکتهای تعاونی در سراسر کشور است. فعالین شرکتهای تعاونی میتوانند برای دریافت کارت مربوطه از طریق اتاقهای تعاون سراسر کشور اقدام کنند.
کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
فارغ از حوزه فعالیت، میتوان کارت بازرگانی را براساس شخصی که از آن استفاده میکند نیز تقسیمبندی کرد. اشخاص حقیقی افرادی هستند که به صورت شخصی اقدام به تجارت کرده و شرایط اخذ کارت بازرگانی برای آنها متفاوت از اشخاص حقوقی است.
کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
علاوه بر اشخاص حقیقی، افراد حقوقی از قبیل شرکتها، اتحادیهها، سندیکاها و سایر موسسات و نهادهای مشابه میتوانند برای انجام امور بازرگانی و تجارت، کارت بازرگانی اشخاص حقوقی دریافت کنند.
کارت بازرگانی تجاری
این کارت بازرگانی از اصلیترین و رایجترین کارت بازرگانی به شمار میرود. دارندگان این کارت میتوانند فعالیتهایی مانند : ثبت سفارش صادرات، واردات، ترخیص کالا و امور گمرکی، و مواردی از این قبیل را انجام دهند.
کارت بازرگانی موردی
افرادی که قصد انجام فعالیت های تجاری و ترخیص کردن کالاها را دارند می توانند از این نوع کارت بازرگانی استفاده کنند. این دسته از افراد میتوانند کارت بازرگانی موردی دریافت کنند. این نوع کارت به نوعی یکبار مصرف خواهد بود.
مزایای دریافت کارت بازرگانی چیست؟
دریافت کارت بازرگانی مزایای زیادی دارد که در این جا به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم. ممکن است اخذ کارت بازرگانی مزایای دیگری نیز داشته باشد که در اینجا به مهم ترین آن ا اشاره می کنیم.
- امکان اخذ ویزا جهت شرکت در رویدادهای تجاری
- شرایط شرکت در نمایشگاههای تجاری
- ایجاد شخصیت و اعتبار تجاری
- تبادل اطلاعات تجاری میان کشورهای مختلف
- امکان صادرات به خارج از کشور
- عضویت در اتاق بازرگانی و استفاده از مزایای آن
- ارتباطات و شبکهسازی با بازرگانان و تجار داخلی خارجی
- واردات کالا از مناطق آزاد کشور
- فراهم شدن شرایط ثبت علائم تجاری و برند
- امکان واردات از سایر کشورها
به این نکته نیز باید توجه کرد که علاوه بر مزایای گفته شده هر کدام از انواع کارت های بازرگانی مختلف مزایا و محاسن مخصوص به خود را دارا هستند.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی به چه صورت است؟
برای اخذ این کارت یک سری مدارک و شرایط مورد نیاز است. مدارک لازم برای افراد حقیقی و حقوقی اندکی متفاوت هستند. هر چند که این مدارک اشتراکات زیادی نیز با یکدیگر دارند. ضمن آن که شرایط اخذ کارت بازرگانی برای این دو دسته تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند. شرایط گرفتن کارت بازرگانی برای افراد حقیقی و حقوقی تفاوتهای اساسی دارد. از مهمترین این شاخصها میتوان به موارد زیر برای اشخاص حقیقی یا حقوقی اشاره کرد. هر چند که ممکن است شرایط دریافت کارت بازرگانی با گذر زمان دستخوش تغییر یا اصلاح شود.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی افرادی هستند که به صورت شخصی اقدام به اخذ کارت کرده و به فعالیت اقتصادی مشغول میشوند. براساس قانون این دسته از افراد باید یک سری از شرایط را دارا باشند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- داشتن محل فعالیت و کسبوکار الزامی است.
- با قوانین مالی، گمرک، اداری و سایر قوانین مرتبط آشنا باشد.
- ارائه دفاتر پلمپ شده و اظهارنامه ثبتی
- داشتن صلاحیت اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی
- تعهد در زمینه تبعیت از سیاستهای تجاری دولت
- فرد نباید کمتر از 24 سال سن داشته باشد.
- سه سال سابقه در زمینه بازرگانی یا داشتن مدرک تحصیلی مرتبط
- ارائه مستندات تسلیم اظهارنامه مالیاتی
- داشتن سرمایه مناسب با حوزه فعالیت
- ارائه تعهد در خصوص عدم استفاده غیرقانونی از کارت
جزئیات مربوط به شرایط دریافت کارت بازرگانی معمولا در گذر زمان دچار تغییر میشود. به عنوان مثال، در خصوص داشتن سرمایه مناسب، در حال حاضر برای اشخاص حقیقی و حقوقی به ترتیب داشتن حساب جاری به میزان حداقل 20 و 30 میلیون تومان لازم است.
همچنین برای احراز شرایط مربوط به داشتن سوابق مرتبط معمولا نیاز است اشخاص حقیقی و حقوقی مدارک مربوط به فعالیت خود مانند حکم کارگزینی، سوابق بیمه یا روزنامه رسمی را ارائه دهند.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
این اشخاص نیازمند داشتن برخی شرایط برای اخذ کارت بازرگانی هستند که با شرایط اشخاص حقیقی متفاوت است. اشخاص حقوقی همان شرکتها، کسبوکارها، اتحادیهها و تشکلهای مختلف هستند.
از مهمترین این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن پروانه کسبوکار و مجوز فعالیت
- داشتن محل اقامت و محل کار مورد تایید
- ارائه مستندات لازم در خصوص فعالیت اقتصادی
- عدم ورشکستگی
- دارا بودن سابقه خدمت در زمینه اقتصادی
- دارا بودن حساب جاری به میزان 200 میلیون تومان
- فرآیند دریافت کارت بازرگانی(اخذ کارت بازرگانی)
چگونه می توانیم کارت بازرگانی را به راحتی تهیه کنیم:
مراحل دریافت کارت بازرگانی شامل موارد زیر است :
- ابتدا وارد سایت اتاق بازرگانی ایران می شویم.
- سپس از قسمت عضویت وکارت بازرگانی قسمت ثبت نام جهت صدور کارت عضویت و بازرگانی را انتخاب میکنیم سپس پس از انتخاب گزینه ی مناسب نسبت به ثبت درخواست صدور، تمدید یا تغییر کارت عضویت یا بازرگانی اقدام می کنیم.
لازم به ذکر این نکته است که کارت بازرگانی بسیار معتبر است و اعتبار آن موارد بالا که توضیح داده شد را شامل می شود، اما در مورد کارت عضویت باید این آگاهی را داشته باشید که با اخذ این کارت هیچ اعتباری شامل حال شما جهت تجارت نخواهد شد و صرفا جهت عضویت در اتاق بازرگانی ایران کاربرد دارد. کاربرد دیگر کارت عضویت اتاق بازرگانی ایران آن است که اگر شما قصد ثبت برندی را داشته باشید که نام منتخب برند شما غیر فارسی باشد (لاتین) برای ثبت آن باید کارت بازرگانی و یا کارت عضویت داشته باشید.
مراحل ثبت درخواست (اخذ کارت بازرگانی) به صورت زیر است:
- ثبت اطلاعات فردی که شامل اطلاعات هویتی می شود:
کپی برابر اصل شده ی شناسنامه
کپی برابر اصل شده ی کارت ملی
گواهی سوء پیشینه که از طریق
- چاپ فرم های الکترونیکی مربوطه ، مراجعه به سازمان و اخذ گواهی های مورد نیاز
- تکمیل اطلاعات پرونده و پس از اسکن تصویر مدارک، بارگذاری فایل های مربوطه
با ثبت درخواست و تایید نهایی، پرونده به صورت الکترونیکی برای اتاق مربوطه ارسال می گردد.
بررسی پرونده به صورت غیر حضوری انجام خواهد شد.
اصولا برای دریافت کارت بازرگانی می توانید از دو سایت مختلف اقدام کنید که این سایت ها بر اساس روال قانونی جزو سریع ترین راه ها برای دریافت کارت بازرگانی محسوب می شود:
- از طریق سامانه توسعه تجارت
- از طریق سامانه اتاق بازرگانی
چند نکته بسیار مهم درمورد ثبت درخواست کارت بازرگانی
درصورت ناقص بودن پرونده، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به اشخاص (حقیقی و حقوقی) اطلاع داده می شود تا با مراجعه مجدد به بررسی و تکمیل اطلاعات و مدارک خود در زمینه دریافت کارت بازرگانی بپردازند. درصورت کامل بودن پرونده، از طریق پیامک و پست الکترونیکی به اشخاص اطلاع داده می شود تا با در دست داشتن اصل مدارک، جهت تکمیل ثبت نام به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یا اتاق تعاون مربوطه مراجعه نمایند.
تا زمانی که کارت بازرگانی شما صادر نشده است در واقع تحویل داده نشده اشخاص می توانند با مراجعه مجدد از آخرین وضعیت درخواست خود ، در سازمان صنعت، معدن و تجارت در واقع اتاق های مربوطه مطلع شوند.