برند در واقع ، بیان کننده هویت شرکت و محصولات و خدمات آن است. برند نه تنها دارای ارزش معنوی و اعتبار برای صاحبان مشاغل است بلکه از نظر مادی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته ات. ارزش مادی برند شما قابل مبادله است. این ارزش در مورد برندهای مختلف ، متفاوت و متغیر است. اعتبار و ارزش برند شما به موفقیت و شهرت برند شما ارتباط دارد. هر برندی که دارای اعتبار و ارزش باشد ، قابل انتقال نیز است. به این نکته توجه داشته باشید که نقل و انتقال برند اصول و شرایط مخصوص به خود را دارد که با رعایت آن ها می توانید به راحتی ، برند خود را منتقل کنید.
نقل و انتقال برند چگونه است؟
بیشتر افراد تصور می کنند که تنها اموال مادی قابل نقل و انتقال هستند در صورتی که اموال غیرمنقول مانند برند ، اختراع ، اکتشافات ، طرح های صنعتی و… نیز قابل نقل و انتقال هستند. این انتقال مستلزم رعایت شروط و اصول و قواعد قانونی است.
افراد مختلف حقیقی و حقوقی می توانند برند خود را به صورت جزئی و یا کلی ، از طریق دادن امتیاز خود به شخص دیگر و یا اعطای همه امتیاز خود به اشخاص دیگر ، برند خود را منتقل کنند.
می توان گفت که برند بیان کننده حق و مالکیت شرکت شما است و دارای حقوق و شرایطی پس از ثبت است. برای انتقال و فروش برند مانند سایر اموال و املاک خود نیاز به شرایطی است.
اجازه نقل و انتقال برند و یا فروش برند ، ابتدا باید در اداره مالکیت معنوی مشخص شود. به این نکته توجه کنید که در اجازه نامه برند و یا قرارداد مبتنی بر نقل و انتقال برند ، این موضوع که آیا برند شما به صورت کلی واگذار شده است و یا به صورت جزئی و برای مدت مشخصی واگذار شده است ، باید به صورت کامل مشخص شود. در صورتی که برند خود را به صورت دوره ای و جزئی واگذار کنید و بفروشید ، لازم است تاریخ شروع و تاریخ پایان واگذاری برند را با دقت وارد کنید.
همچنین باید انحصاری و یا اشتراکی بودن برند نیز در قرارداد ذکر شود.کنترل اجاره و یا فروش برند به صورت کلی و جزئی توسط اداره مالکیت معنوی بررسی و انجام می شود. پس از کنترل ، مدارک لازم به این اداره ارائه می شود. نقل و انتقال برند باید دقیقا در نوع کالا و خدمات و طبقه برند اتفاق بیفتد و نمی تواند برندی را که برای مثلا طبقه غذایی ثبت شده برای محصولات چوبی استفاده کرد.
روش های نقل و انتقال برند
نقل و انتقال برند به دو روش انجام می شود که عبارتند از:
- انتقال برند و علامت تجاری بصورت غیر ارادی و یا جبری
- انتقال برند یا علامت تجاری بصورت قراردادی و اختیاری
زمانی که مالک ثبت کننده برند و یا علامت تجاری فوت کرده باشد ، برند شما به صورت جبری منتقل می شود. در این حالت ، ورثه قانونی مالک ، لازم است که اصل برند و علامت ثبت برند را به همراه برگه انحصار وراثت برای نقل و انتقال برند ، ارائه دهند.
در حالت نقل و انتقال برند به صورت اختیاری ، مالک و صاحب برند به هر دلیل خواستار واگذار کردن امتیاز برند ثبت شده خود به دیگری است. این واگذاری هم به صورت جزئی و موقت یا همان دوره ای و هم به صورت دائمی و کلی انجام می شد.
در نقل و انتقال برند لازم است اظهارنامه ای تهیه شود. در اظهارنامه انتقال برند مواردی ذکر می شود که شامل موارد زیر است:
- ذکر شماره ثبت برند یا علامت تجاری در ایران
- قید کردن نام و آدرس و شماره تماس مالک برند
- ذکر نام و نشانی مالک قبلی و یا مالک اصلی برند (در صورتی که نقل و انتقال برند موقتی و جزئی باشد)
آیا به نقل و انتقال برند مالیات تعلق می گیرد ؟
یکی از مشکلات و دغدغه های صاحبان برند و صاحبان مشاغل دارای برند ، مالیات تعلق گرفته به نقل و انتقال آن است. این مالیات شامل افرادی که قصد خرید و یا فروش برند را دارند نیز می شود. به این نکته توجه کنید که در سامانه ثبت برند ، نیازی به پرداخت مالیات نیست و هزینه های دریافت شده ثبت برند ارتباطی با مالیات برند ندارند ؛ اما در برخی شرکت های تجاری مانند شرکت های سهامی خاص در نقل و انتقال سهام نیاز به پرداخت مالیات دارند اما در مورد برند اینگونه نیست. مطابق با قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی در سال 1386 میزان مالیات نقل و انتقال برند به صورت دقیق پیش بینی نشده است.
هزینه نقل و انتقال و فروش برند
قبل از انجام نقل و انتقال برند ، لازم است هزینه آن را نیز بدانید تا به اشتباه هزینه های اضافی دیگری پرداخت نکنید. برای انتقال برند ابتدا باید به دفترخانه اسناد رسمی و روزنامه رسمی مراجعه کنید و پس از انجام مراحل ، هزینه آن را پرداخت کنید. با توجه به اینکه برند یک گونه دارایی و مال با اعتبار و با ارزشی است ، برای نقل و انتقال و یا فروش آن حتما باید هزینه ای پرداخت شود. این هزینه توافقی است و به نوع برند بستگی دارد. به عنوان مثال ، ممکن برندی 20 میلیون و یا 50 میلیون ارزش داشته ، قیمت مشخص شده آن شامل هزینه نقل و انتقال آن نیز می شود ؛ در نتیجه ، هزینه ثابت و مشخصی ندارد.
استعلام جهت انتقال برند پس از ثبت آن
این امر ، یکی از تعهداتی است که شخص وکیل و یا مشاور حقوقی انجام می دهد. با انجام استعلام مشخص می شود که در سامانه مرکز مالکیت معنوی ، این برند به نام شما ثبت شده است یا خیر؟
به عنوان مثال ، زمانی که ماشینی را خریداری می کنید ، در صورتی که یک وکیل و مشاور حقوقی داشته باشید ، قبل از تنظیم قرارداد ، لازم است استعلامی در مورد صحبت و درستی اعتبار سند مالکیت فروشنده دریافت کنید.
نکات مهم در نقل و انتقال مالکیت برند
– در انتقال برند جزئی از کالاها و یا خدمات برند را می توانید انتقال دهید. همچنین در انتقال مالکیت برند نیز می توانید جزئی از سهام برند را انتقال دهید.
- در انتقال برند ، به مدت زمان و اعتبار باقی مانده برند توجه کنید.
- امکان انجام انتقال و نقل برند در همه استان های ایران وجود دارد. این انتقال برند به صورت بین المللی نیز انجام می شود. برای انتقال بین المللی برند می توانید شرایطی را فراهم کنید که مالک آن یک شخص ایرانی مقیم در خارج از ایران است و آن را به مالک ایرانی انتقال دهید. بررسی و انتقال در این مورد به عهده کارشناسان اداره ثبت اسناد است.
- قیمت برند در زمان نقل و انتقال آن با توجه به میزان ارزش تجاری و اعتبار برند مشخص می شود. برندهایی که برای مشخص کردن قیمت ، به بررسی های بیشتری نیاز دارند ، به وسیله کارشناسان رسمی دادگستری قیمت گذاری می شوند.
به طور کلی ، نقل و انتقال برند به حمایت و دفاع نیاز ندارد. برای حمایت از برند نیاز است اظهارنامه ای تهیه شود در آن شماره ثبت برند ، مشخصات مالک قبلی ، مشخصات مالک جدید و سایر مدارک دیگر آن ذکر شود تا بتوانید انتقال برند را انجام دهید.
-
مراحل خرید برند
– ابتدا برند خود را انتخاب کنید.
- از طریق اداره مالکیت معنوی ، وضعیت برند را استعلام کنید تا از اعتبار و مشخصات آن آگاه شوید.
- در مورد نحوه خرید و فروش به توافق برسد.
- پس از رسیدن به توافق نیاز به عقد قرارداد و تنظیم سند برند در دفتر خانه رسمی است.
- پس از خرید و انتقال برند ، نام مالک جدید و اطلاعات او در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیرالانتشار ثبت می شود.
مراحل فروش برند
- اعلام قصد فروش صاحب برند یا علامت تجاری
- پیدا کردن مشتری و به توافق رسیدن با او
- مراجعه کردن به دفترخانه اسناد رسمی برای تنظیم سند انتقال
- استعلام گرفتن دفترخانه اسناد رسمی از اداره مالکیت معنوی در مورد اعتبار و شرایط برند یا علامت تجاری
- انتقال سند قطعی به نام خریدار از طریق اداره مالکیت معنوی
مطابق با ماده 139 قانون در ثبت علائم تجاری و اختراعات برای خرید و فروش و نقل و انتقال برند و علامت های تجاری باید موضوع انتقال برند به صورت شفاف قید شود. برای انجام این کار اطلاعاتی مانند شماره و تاریخ ثبت علامت تجاری در ایران اسم و نشانی مالک قبلی و جدید و مشخصات وکیل در صورت استفاده از وکیل به همراه طبقات و خدمات برند نیز باید حتما قید شود.
مدارک مورد نیاز برای خرید و فروش برند و علامت های تجاری
– ارائه کارت ملی و شناسنامه مالک جدید
– ارائه کارت ملی و شناسنامه مالک قدیم
– ارائه مدارکی مبتنی بر تخصص و فعالیت مالک جدید (باید مرتبط با موضوع برند ثبت شده باشد)
– قرارداد و یا صلح نامه تنظیم شده در دفتر خانه اسناد رسمی
– شماره اظهارنامه، ثبت برند و رمز ورود به سامانه
– سند انحصار وراثت برای انتقال قهری
- وکالتنامه وکیل
- رسید پرداخت هزینه های مربوطه